آلبرت بغزیان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا قیمتهای کانال تلگرام در بازار اظهار نظر داشت: میگویند در بازار آزاد و استفاده از قیمتها را میگویند اما در ایران اصلاً پیشنهاد میشود و مورد استفاده قرار میگیرد، اما قیمتها را در قیمتها تعیین میکنند. که نرخسازها در امارات حضور دارند و درهم را تعیین میکنند؟ چراکه در نهایت نرخ درهم، نرخ دلار را در ایران تعیین میکند.
وی ادامه داد: این عدهای که نرخ ارز را میکند، همانهایی هستند که میخواهند داشته باشند که میتوانند همان 5 درصد باشند که دولت نیاز آنها را تامین نمیکند.
این کارشناس اقتصادی گفت: در شرایطی که مرکز مبادله بیش از 90 درصد ارز مورد نیاز کشور را تامین کند، این سوال مطرح می شود که چرا قیمت گذاری در بازار آزاد می شود، قیمت ها تغییر می کند و کالاهایی که آرزو می کنند. می کنند. گران میشوند؟ چرا باید رانت بیش از 24 هزار تومان (فاصله نرخ دلار در مرکز مبادله تا بازار آزاد) در اختیار قرار دادن تا کالایی را وارد کشور کند اما این کالا با نرخ دلار آزاد به دست مصرف کننده نهایی برسد.
بغزیان: این سوال این است که چرا وقتی بازار آزاد ارز می کند 10 درصد کالاهای مصرفی می کند که بیشتر آن کالای مصرفی را افزایش می دهد و لوکس است، با افزایش نرخ در بازار آزاد قیمت سایر کالاها هم افزایش می یابند؟
وی با بیان اینکه چه چیزی بهتر از هر نهاد دیگری است، میدانم که چگونه میتوانم ارزیابی کنم؟ این جریان تنها به نفع انسان است که آرزو و منابع آرزوی در اختیار دارد و افزایش می دهد که می تواند ناترازی ها را جبران کند. این افراد از افزایش نرخ ارزند و طبیعتا از افزایش نرخ ارز هم خوشحال میشوند و در این جریان دست دارند.
این کارشناس معتقد است: تا زمانی که بانک مرکزی این اراده را ندارد که با این جریان مخالف باشد، نمیتوانم جلوی آن را بگیرم که ببینیم تا ماههای پایانی سال گذشته نرخ ارز مدیریت شود. به طور قطع وقتی نرخ دلار به حدود 70 هزار تومان میرسد نباید اقتصاد کشور را با این تنظیم تنظیم و نظارت بر دولت در تنظیم قیمت ها و تولید ضعیف باشد. دولت در مقطع و بازاری که نباید ورود دستوری داشته باشد، اما در موقعیت و نیاز غایب میشود.
بغزیان ادامه داد: مطمئناً آن کالایی است که با نرخ ارز وارد شده هم با نرخ آزاد به فروش میرسد. وزارت صمت نظارت بر قیمتها را دارد و بانک مرکزی هم بر ویژگیها نظارت دارد، حالا باید دید در این میان چه اتفاقی رخ میدهد که کالا وارد میکند و به فروش عمده میرسد و از این مرحله به بعد از نرخهای آزاد اعمال میشود. این نشان میدهد که نظارت بر مشکلات است و در نهایت قیمتگذاری میکند. در این شرایط بانک مرکزی برای مقابله باید اختیاراتی داشته باشید.
وی همچنین با اشاره به روند بازار آرزو گفت: در شرایط فعلی بازار آرزو متاثر از عکسالعمل طرف منازعه خواهد بود. اما مسلما طبق آنچه گفته شده است که در کانالها قیمتسازی میشود در بازار آرزوی اثرگذار هستند و باید این عوامل را ببینند که چه برنامههایی برای بازار ارز دارند. باید توجه داشته باشید که هم نرخ درهم مدیریت شده است و هم نرخ دلار و یورو توسط فدرال رزرو مدیریت میشود و دستخوش تغییراتی در این شرایط تغییر نمیکند.
این کارشناس اقتصادی افزود: در ایران هم عواملی به دنبال ایجاد تحرکات هیجانی هستند. در حالی که در شبهای مانند نیمهها یا روز تعطیلی که از آنها استفاده میشود، هم قیمت تغییر میکند و این سوال است که این قیمتها از کجا میگیرند؟ عوامل این عوامل از سوی بانک مرکزی شناسایی شده اند. در این مدت هم بانک مرکزی نرخ ارز در مرکز مبادله را حفظ کرده و اجازه نمی دهد که با افزایش نرخ بازار آزاد، نرخ مرکز مبادله به سمت بازار آزاد حرکت کند.
انتهای پیام/