معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون اعلام کرد
توجه به بیماران نیازمند سلول بنیادی/ تلاش برای افزایش بانک اطلاعاتی HLA
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون با اشاره به وضعیت بانک اهداکنندگان سلولهای بنیادی غیرخویشاوند (HLA)، گفت: تست “NGSA” یک روش سریع برای تامین “HLA” است و جزو موارد تحریمی به حساب میآید، با این وجود برای راهاندازی این تست برنامهریزی کردهایم که نیازمند حمایت مالی است.
دکتر عبادالله سالکمقدم در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بیماران نیازمند به سلولهای بنیادی را نیز در کانون توجه قرار دادهایم، اظهار کرد: وضعیت بانک اطلاعاتی HLA باید به نحوی باشد که بتوانیم پاسخگوی افراد نیازمند به پیوند سلولهای بنیادی باشیم.
وی درباره روشهای ذخیرهسازی سلولهای بنیادی گفت: پیوند سلولهای بنیادی به ۲ روش «اتولوگ» و « آلوژن» انجام میشود. منظور از روش اتولوگ این است که سلولهای بنیادی افراد نگهداری میشود و در زمان نیاز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین منظور از روش آلوژن این است که سلولها از دیگران؛ چه خویشاوندان و چه غیرخویشاوندان بیمار گرفته میشود.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون درباره مشکلات موجود در حوزه بافت پیوندی اظهار کرد: ما در حوزه غیرخویشاوندان مشکل داریم و باید میزان بانک اطلاعاتی این حوزه را افزایش دهیم و در حال حاضر لازم است که افرادی که از منظر «ژنوم» و HLA منطبق با بیماران نیازمند هستند را بیابیم تا به بیماران کمک کنند.
انجام تست «ان جی اس اِی»
وی ادامه داد: در حال حاضر، “NGSA” یک روش سریع برای تامین “HLA” است که جزو موارد تحریمی به حساب میآید. اگرچه روش NGSA جزو تحریمها است اما برای این تست برنامهریزی کردهایم و با ۲ روش به صورت پایلوت اجرا میشود. این احتمال وجود دارد با بهرهگرفتن از مراکز خصوصی نیز روش سوم را اجرا کنیم. اگرچه تحریم هستیم اما با روشهای مختلف تست NGSA میتوانیم میزان بانک اطلاعاتی HLA را افزایش دهیم.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون با بیان اینکه وضعیت بانک اطلاعتی HLA در کشور مناسب نیست، افزود: در حال حاضر وضعیت بانک HLA خوب نیست و بر همین اساس هم این احتمال وجود دارد که HLA مناسب در اختیار بیمار قرار نگیرد. بنابراین با روشهای مختلف تست NGSN میتوان میزان بانک اطلاعاتی HLA را افزایش داد. انجام تست NGSA یک کار ارزشمند به حساب میآید ولی این تست بسیار گرانقیمت است و باید بودجه این تست برای سازمان انتقال خون درنظر گرفته شود.
سالکمقدم درباره قیمت تست با روش NGSA اظهار کرد: قیمت هر تست روش NGSA حدود ۱۶ تا ۱۸ میلیون تومان است ولی با توجه به اینکه سلامت بیماران جزو دغدغههای ما به حساب میآید با وجود محدودیتهای مالی نسبت به انجام این تست اقدام کردهایم.
وی درباره وضعیت بانک اطلاعاتی HLA در کشور گفت: وضعیت بانک اطلاعاتی HLA در کشور حدود ۴۰ هزار مورد است؛ در حالی که وضعیت بانک HLA در کشورهای ترکیه، آلمان و ایالاتمتحده به ترتیب یک میلیون، ۱۰ میلیون و ۲۲ میلیون است. در مجموع از آنجا که خود را در بسیاری از زمینهها جزو سرآمدها میدانیم نباید در این زمینه نسبت به سایر کشورها عقب باشیم. بازهم تاکید میکنم، سازمان انتقال خون باید از نظر مالی حمایت شود که بتواند کارهای هزینهبر را جلو ببرد و همواره در ردههای بالای رتبهبندی قرار گیرد.
معاون فنی و فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ادامه داد: برنامهریزی کردهایم که ۱۰۰ هزار مورد HLA را به صورت سالانه ذخیر کنیم؛ به منظور دستیابی به این رقم باید ۲ میلیون تست در سال انجام دهیم.
انتهای پیام