17:53

1403/07/23

یورو:69,030 تومان0.652%
پوند انگلستان:82,520 تومان0.803%
درهم امارات:17,330 تومان1.375%
لیر ترکیه:1,845 تومان0.958%
یوان چین:8,930 تومان0.762%
طلای 18 عیار (گرم):4,119,765 تومان1.270%
طلای 24 عیار (گرم):5,492,470 تومان1.270%
تتر:63,300 تومان0.337%
مثقال طلا:17,846,000 تومان1.270%
انس طلا:265.4 تومان0.0377%
سکه گرمی:8,100,000 تومان0.621%
سکه نیم:27,050,000 تومان1.596%
سکه ربع:18,000,000 تومان2.491%
سکه امامی:49,950,000 تومان1.370%
سکه بهار:44,110,000 تومان1.501%
دلار آمریکا:63,250 تومان0.978%
خبری لوگو

خبری دات نیوز

سرویس اقتصادی سرویس اقتصادی۷۴ سال پیش نفت به ملت رسید

۲۹ اسفند؛ نقطه عطف تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران ۷۴ سال پیش نفت به ملت رسید ۷۴ سال پیش محمد مصدق، شیر نفت را روی استعمارگران بیگانه بست تا سنگ بنای نفت ملی را در کشور بر زمین بگذارد و نقطه عطفی در تاریخ صنعت نفت جهان باشد. از آن زمان علی رغم پیچ و

۲۹ اسفند؛ نقطه عطف تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران

۷۴ سال پیش نفت به ملت رسید

۷۴ سال پیش نفت به ملت رسید

۷۴ سال پیش محمد مصدق، شیر نفت را روی استعمارگران بیگانه بست تا سنگ بنای نفت ملی را در کشور بر زمین بگذارد و نقطه عطفی در تاریخ صنعت نفت جهان باشد. از آن زمان علی رغم پیچ و خم‌های بسیار اما نفت به ملت رسیده است.

به گزارش ایسنا، “ملی شدن صنعت نفت”، چهار واژه‌ای که وقتی کنار یکدیگر قرار می‌گیرند ناخودآگاه سرفرازی را در رگ‌هایمان تزریق می‌کند، ملی شدن صنعت نفت ایران در ۲۹ اسفند سال ‌۱۳۲۹، نقطه عطفی مهم در تاریخ سیاسی، اقتصادی و مبارزات مردم برای نجات سرمایه‌های ملی این مرز و بوم از دست بیگانگان به شمار رفته و در طول هفتاد و چهار سال گذشته منشا اتفاق‌ها و حوادث گوناگونی در این صنعت شده است.

۴۲ سال بعد از فوران نخستین چاه نفت در ایران، این صنعت در کشور ملی شد. ایام بین پیدایش نفت تا ملی شدن صنعت نفت در ایران صفحاتی از تاریخ کشور را تشکیل داده‌اند که زیر بار حادثه تا شده‌اند تا ما بتوانیم با افتخار از ملی شدن بگوییم. اکنون با گذشت بیش از یک قرن از پیدایش نفت و بیش از نیم قرن از ملی شدن آن، حتی خواندن سرفصل مهم‌ترین اتفاقات هم  می‌تواند خواننده را در تاریخ این پیر صد ساله حل کند.

نهضت ملی شدن نفت در دوره‌ای شکل گرفت که ایران بزرگترین تولیدکننده نفت خاورمیانه بود و حرکت مصدق در آن دوره برای کوتاه کردن دست استعمار از منابع و سرمایه‌های بیشمار ایران، حرکتی ملی گرایانه در جهت حفظ منابع و منافع کشور بود که با همراهی تعدادی از فرهیختگان و علمای آن زمان از جمله آیت الله کاشانی، با پشتوانه‌های مذهبی شکل گرفت. در دوره‌ای که سرمایه‌های کشور مانند رودی به سمت کشورهای بیگانه و استعمارگران سرازیر می‌شد، مصدق با همراهی جریان مذهبی تفکر اقتصاد غیر وابسته را در کشور به مرحله اجرا درآورد و به نوعی جریان‌های فکری را به سمت و سوی استقلال نفت هدایت کرد.

اکنون بیش از ۷۴ سال از اولین روزی که نفت ملی شد می‌گذرد و سیاستمداران و بزرگان کشور با بهره‌گیری از این تفکر و حرکت ملی در عرصه‌های مختلف سیاسی، داخلی و بین المللی حضور پیدا می‌کنند و با استفاده از این تفکرات استقلال طلبانه و ملی گرایانه توانسته‌اند بندهای وابستگی به بیگانگان را از پای کشور ببُرند و رهاتر از همیشه به سوی استقلال در همه زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و … گام بردارند.

اما ماجرا از کجا شروع شد؟

نخستین اتفاق نفتی ثبت شده در تاریخ امضای امتیازنامه ویلیام ناکس دارسی، سرمایه دار یهودی الاصل استرالیایی تبعه انگلیس در تهران در خردادماه سال  ۱۲۸۰ بود. دارسی به موجب این امتیاز حق اکتشاف، استخراج، حمل و نقل، پالایش صدور نفت و گاز را در سراسر ممالک محصوره ایران به جز پنج ایالت شمالی به مدت ۶۰ سال به طور انحصاری به دست آورد. بعد از آن در مردادماه همان سال طرح احداث خط لوله نفت در ایران به امضای تزار نیکولای دوم رسید.

حفاری در مسجد سلیمان که نشانه‌های طلای سیاه در پهنه آن دیده شده بود در سوم بهمن ماه سال  ۱۲۸۶ مسجد سلیمان آغاز شد و حدود پنج ماه بعد، در پنجم خرداد ماه سال ۱۲۸۷، زمانی که اکتشاف‌گران از پیدایش نفت در ایران نا امید شده بودند، نخستین چاه نفت خاورمیانه در مسجد سلیمان در عمق ۱۱۸۰ پا فوران کرد و سرنوشت ایران با نفت گره خورد.

اندکی پس از فوران نخستین چاه نفت، شرکت نفت انگلیس و ایران تاسیس شد و تمام حقوق امتیازنامه دارسی به آن انتقال یافت و حدود یک سال بعد، یعنی سال ۱۲۸۸، نخستین اختلاف رسمی میان شرکت نفت انگلیس و ایران و دولت ایران پیش آمد. سالی که سرآغاز نخستین تجربه های  صنعت نفت ایران بود. در این سال ساخت پالایشگاه آبادان و یک سال بعد و در سال ۱۲۹۰، ساخت نخستین اسکله نفتی ایران آغاز شد.

در سال ۱۲۹۱، خط لوله نفت مسجد سلیمان به آبادان کشیده شد. خط لوله‌ای که در سال ۱۲۹۴ بر اثر خراب کاری قطع شد و نه تنها هزاران تن نفت به هدر رفت بلکه تولید نفت پنج ماه متوقف شد.

نخستین محموله نفت خام ایران  در اردیبهشت‌ماه ۱۲۹۱ صادر شد (میزان نفت صادراتی ایران در سال ۱۲۹۸ از یک میلیون تن تجاوز کرد) و یک سال بعد از آن، در ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۱۲۹۳، میان دولت انگلیس و شرکت نفت انگلیس و ایران توافقی حاصل شد که به موجب آن ۵۱ درصد سهام شرکت به دولت انگلیس تعلق می گرفت. به همین دلیل یک سال بعد، انگلیس گروهی سرباز هندی را برای حفاظت تاسیسات نفتی به خوزستان آورد.

همکاری ایران و انگلیس در صنعت نفت ایران بی چالش نبود و دومین اختلاف رسمی میان شرکت نفت انگلیس و ایران و دولت ایران در سال ۱۲۹۴  پیش آمد. در نهایت در سال ۱۲۹۶ سرچالز گرینوی تجدید نظر در امتیازنامه دارسی را مطرح کرد.

کشف دومین میدان بزرگ نفتی ایران

دومین میدان بزرگ نفتی ایران در هفتگل خوزستان در سال ۱۳۰۶ به بهره برداری رسید و دو سال بعد از آن، در ۸ خرداد ۱۳۰۷، جکس، مدیر شرکت نفت انگلیس و ایران، در دیدار و گفت و گو با رضا پهلوی طرح تاسیس شرکتی برای توزیع نفت در ایران را مطرح و رضا پهلوی با آن موافقت کرد. در تیرماه همان سال تیمورتاش طرح جایگزینی امتیازنامه دارسی با امتیازنامه جدید را با کدمن مطرح کرد.

پنج ماه بعد، در آبان ۱۳۰۷، رضا پهلوی در پیغامی به شرکت نفت انگلیس و ایران از امیتازنامه دارسی اظهار ناخشنودی کرد و خواهان تجدیدنظر در آن شد و در اسفند همان سال  مذاکرات کدمن و تیمورتاش برای تجدیدنظر در امتیازنامه دارسی آغاز شد و تا چهار فروردین ۱۳۰۸ ادامه یافت و پیش نویس قرارداد جدیدی تهیه شد. این پیش نویس در اردیبهشت ۱۳۰۸ در اختیار کمیسر نفت ایران قرار گرفت.

درخواست مطبوعات از رضا پهلوی برای لغو امتیازنامه دارسی

در نهایت ۲۵ آبان ماه سال ۱۳۱۱ روزنامه ایران در سرمقاله خود از رضا پهلوی خواست امتیازنامه دارسی را لغو کند و ۵ آذر ۱۳۱۱ امتیازنامه دارسی توسط رضا پهلوی لغو و ۶ آذرماه وزارت دارایی اعلامیه لغو امتیازنامه دارسی را به مدیر شرکت نفت انگلیس و ایران ابلاغ کرد. الغای امتیازنامه دارسی ۱۰ آذر ۱۳۱۱ به مجلس شورای ملی گزارش شد و مجلس به اتفاق آرا آن را تصویب کرد. دو روز بعد شرکت نفت انگلیس و ایران رسما به الغای امتیازنامه دارسی واکنش منفی نشان داد. ۹ اردیبهشت ۱۳۱۲ قرارداد جایگزین امتیازنامه دارسی به امضا و ۷ خرداد قرارداد جایگزین امتیازنامه دارسی به تصویب شورای ملی رسید.

افتتاح  پالایشگاه کرمانشاه در سال ۱۳۱۴، تصویب قرارداد تاسیس خط لوله تا خلیج فارس میان شرکت نفت آمریکا_ایران و شرکتی آمریکایی به نام شرکت لوله نفت ایران در سال ۱۳۱۵ و تجاوز تولید نفت خام از ۱۰ میلیون تن در سال ۱۳۱۶ مهم‌ترین اتفاقات صنعت نفت در سه سال مذکور بود.

تصویب قانون ممنوعیت واگذاری امتیاز نفت به خارجیان

۷ آذر ۱۳۲۳ مصدق طرحی دو فوریتی در مورد ممنوعیت واگذاری امتیاز نفت به خارجیان در مجلس ارائه کرد و به صورت قانون درامد. یک سال بعد از آن تولید نفت خام ایران به نوزده میلیون تن رسید و در سال ۱۳۲۹ از ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تجاور کرد.

۱۵ فرورین ۱۳۲۵ موافقت نامه معروف به قوام_سادچیک در مورد نفت شمال بین ایران و اتحاد شوروی امضا شد. این موافقت نامه در ۲۹ مهر ۱۳۲۶ از طرف مجلس باطل اعلام شد. واگذاری امتیاز نفت به خارجیان ممنوع و دولت مکلف به استیفای حقوق ایران از نفت جنوب شد. ۱۴ اسفند ۱۳۲۵ سید حسن تقی زاده درنامه ایی به قوام السلطنه، نخست وزیر، خواستار تجدید نظر در میزان حق الامتیاز ایران از نفت جنوب شد.

طرح پیشنهاد ملی شدن صنعت نفت برای نخستین بار

پیشنهاد ملی شدن نفت برای نخستین بار توسط عباس اسکندری در ۳۰ مرداد سال ۱۳۲۷ در مجلس مطرح شد و در ۱۸ اسفند همان سال محمد ساعد، نخست وزیر، شخصا وارد مذاکرات نفت شد و خواستار قبول اصل پنجاه_پنجاه از طرف شرکت نفت انگلیس و ایران شد.

۲۸ تیر ۱۳۲۸ لایحه نفت یا قرارداد گس_گلشاییان به مجلس تقدیم و در مجلس تصویب شد و در ۳۰  خرداد ۱۳۲۹ به درخواست علی منصور، نخست وزیر، کمیسیون مخصوصی برای رسیدگی به کار نفت تشکیل و لایحه نفت به این کمیسیون ارجاع شد. ۲۷ شهریور همان سال کمیسیون نفت به سیاست مبهم رزم آرا در خصوص نفت اعتراض کرد و خواستار در اختیار قرار گرفتن پرونده و سوابق مذاکرات نفت شد و هفت ماه بعد از آن کمیسیون نفت با لایحه نفت مخالفت کرد و قراردادالحاقی را برای استیفای حقوق ایران کافی ندانست.

۴ آذر ۱۳۲۹ پیشنهاد ملی کردن نفت برای نخستین بار در خانه نریمان توسط نمایندگان جبهه ملی به تصویب رسید و در ۸ آذر ۱۳۲۹ مصدق، حائری زاده، صالح، مکی و شایگان پیشنهادی به کمیسیون نفت در مورد ملی شدن نفت در تمام نقاط ایران دادند. همان سال رزم آرا لایحه نفت را از مجلس پس گرفت و حدود دو هفته بعد گزارش کمیسیون نفت در مخالفت با لایحه گس_گلشاییان در مجلس تایید شد.

مخالفت انگلستان با ملی شدن صنعت نفت

۴ اسفند ۱۳۲۹ سفیر بریتانیا در ملاقات با رزم آرا اعلام کرد انگلستان با هرگونه طرحی که متضمن ملی شدن صنعت نفت باشد مخالف است و آمادگی شرکت برای مذاکره درباره برقراری تصنیف عواید را مطرح کرد و در ۱۲ اسفند مصدق در نامه ایی به رزم آرا نوشت:ملت ایران مطمئن است که در همان سال اول ملی شدن صنعت نفت بیش از این ها بفروشد و عواید کسب کند.

۱۷ اسفند ۱۳۲۹ مصدق پیشنهاد ملی شدن نفت را در کمیسیون صنعت مخصوص نفت به رای گذاشت و به اتفاق آرا و ۲۴ اسفند گزارش کمیسیون نفت مبنی بر ملی شدن صنعت نفت به اتفاق آرا در مجلس شورای ملی تصویب شد. ۱۰ روز بعد از آن  دین اچسن، وزیر امور خارجه امور خارجه امریکا، در تلگرافی به سفیر آن کشور در تهران از عدم مخالفت آمریکا با ملی کردن نفت در ایران به منظور جلوگیری از افتادن این کشور در دامان شوروی خبر داد.

صنعت نفت در ایران ملی شد

در نهایت در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ گزارش کمیسیون نفت در سنا به تصویب رسید و صنعت نفت در ایران ملی شد. در پنجم اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۳۰  طرح ۹ ماده ایی مصدق برای اجرای اصل ملی شدن نفت در کمیسیون نفت به تصویب رسید. این قانون در ۹ اردیبهشت در سراسر کشور به تصویب مجلس رسید. پنج روز بعد از آن نیز، در تاریخ دهم اردیبهشت ماه  قانون اجرای اصل ملی شدن صنعت نفت به توشیح رضا پهلوی رسید.

بی شک نهضت ملی شدن صنعت نفت برگ زرینی از تاریخ کشورمان در مبارزه با استبداد داخلی آن زمان و استعمار خارجی و رهایی‌بخش سایه شوم دخالت بیگانگان در سرنوشت کشور بوده که تا ابد بر آسمان استقلال و سربلندی این مرز و بوم خواهد بخشید.

سالهاست نفت ایران ملی شده و امروز تمام عملیات در بحث اکتشاف، استخراج، مدیریت و بهره‌برداری از منابع نفتی در دست ایران است و هر روز شاهد قطور شدن کتاب توانمندی متخصصان ایرانی در حوزه صنعت نفت هستیم چه بسا که اگر اینطور نبود تحریم ظالمانه کمر ایران را خم می کرد، اما توانمندی بی نظیر ایرانی ها راست قامتی و افتخار را به جامعه جهانی نشان داد.

انتهای پیام

آخرین اخبار

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,230.48
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,569.82
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 582.59
solana
Solana (SOL) $ 153.87
xrp
XRP (XRP) $ 0.541529
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 2,568.44
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.113492
cardano
Cardano (ADA) $ 0.356735
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 29.37
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000018
the-open-network
Toncoin (TON) $ 5.28
polkadot
Polkadot (DOT) $ 4.31
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 348.78
chainlink
Chainlink (LINK) $ 11.09
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 64,936.40
tron
TRON (TRX) $ 0.1605
uniswap
Uniswap (UNI) $ 8.08
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.374966
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 8.17
litecoin
Litecoin (LTC) $ 66.30
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 4.90
aptos
Aptos (APT) $ 10.15
leo-token
LEO Token (LEO) $ 6.15
filecoin
Filecoin (FIL) $ 3.70
blockstack
Stacks (STX) $ 1.82
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 19.16
dai
Dai (DAI) $ 1.00
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 4.47
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.553869
immutable-x
Immutable (IMX) $ 1.58
render-token
Render (RENDER) $ 5.64
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.077819
stellar
Stellar (XLM) $ 0.09261
dogwifcoin
dogwifhat (WIF) $ 2.88
mantle
Mantle (MNT) $ 0.631042
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.052349
okb
OKB (OKB) $ 42.19
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.176027
optimism
Optimism (OP) $ 1.77
maker
Maker (MKR) $ 1,357.58
vechain
VeChain (VET) $ 0.023069
bittensor
Bittensor (TAO) $ 635.18
pepe
Pepe (PEPE) $ 0.000011
injective-protocol
Injective (INJ) $ 21.76
fetch-ai
Artificial Superintelligence Alliance (FET) $ 1.50
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.138867
thorchain
THORChain (RUNE) $ 5.13
theta-token
Theta Network (THETA) $ 1.33
fantom
Fantom (FTM) $ 0.741328
celestia
Celestia (TIA) $ 6.39
arweave
Arweave (AR) $ 19.51
first-digital-usd
First Digital USD (FDUSD) $ 1.00
lido-dao
Lido DAO (LDO) $ 1.14
gala
GALA (GALA) $ 0.022699
monero
Monero (XMR) $ 155.00
sui
Sui (SUI) $ 2.25
floki
FLOKI (FLOKI) $ 0.000149
sei-network
Sei (SEI) $ 0.485031
algorand
Algorand (ALGO) $ 0.125454
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) $ 2,862.81
flow
Flow (FLOW) $ 0.563189
quant-network
Quant (QNT) $ 67.39
jupiter-exchange-solana
Jupiter (JUP) $ 0.840414
bitcoin-sv
Bitcoin SV (BSV) $ 48.15
aave
Aave (AAVE) $ 162.08
mantle-staked-ether
Mantle Staked Ether (METH) $ 2,676.30
conflux-token
Conflux (CFX) $ 0.175812
beam-2
Beam (BEAM) $ 0.016029
wrapped-eeth
Wrapped eETH (WEETH) $ 2,687.50
bonk
Bonk (BONK) $ 0.000022
singularitynet
SingularityNET (AGIX) $ 0.647421
elrond-erd-2
MultiversX (EGLD) $ 27.66
ribbon-finance
Ribbon Finance (RBN) $ 0.359154
the-sandbox
The Sandbox (SAND) $ 0.271787
dydx-chain
dYdX (DYDX) $ 0.965478
axie-infinity
Axie Infinity (AXS) $ 4.80
starknet
Starknet (STRK) $ 0.438886
havven
Synthetix Network (SNX) $ 1.54
bittorrent
BitTorrent (BTT) $ 0.00000092240414
ethena-usde
Ethena USDe (USDE) $ 1.00
bitget-token
Bitget Token (BGB) $ 1.11
ether-fi-staked-eth
ether.fi Staked ETH (EETH) $ 2,547.99
pyth-network
Pyth Network (PYTH) $ 0.338176
worldcoin-wld
Worldcoin (WLD) $ 2.35
tezos
Tezos (XTZ) $ 0.70526
chiliz
Chiliz (CHZ) $ 0.075744
gatechain-token
Gate (GT) $ 9.32
ordinals
ORDI (ORDI) $ 37.33
mina-protocol
Mina Protocol (MINA) $ 0.585877
ecash
eCash (XEC) $ 0.000035
ondo-finance
Ondo (ONDO) $ 0.74476
decentraland
Decentraland (MANA) $ 0.30364
flare-networks
Flare (FLR) $ 0.014994
ronin
Ronin (RON) $ 1.64
apecoin
ApeCoin (APE) $ 0.760753
eos
EOS (EOS) $ 0.4849
axelar
Axelar (AXL) $ 0.795873
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) $ 15.68
msol
Marinade Staked SOL (MSOL) $ 187.45
akash-network
Akash Network (AKT) $ 2.52
tokenize-xchange
Tokenize Xchange (TKX) $ 8.75
neo
NEO (NEO) $ 10.61
pancakeswap-token
PancakeSwap (CAKE) $ 1.88
kava
Kava (KAVA) $ 0.350542
iota
IOTA (IOTA) $ 0.129638
sats-ordinals
SATS (Ordinals) (SATS) $ 0.00000028997969
kucoin-shares
KuCoin (KCS) $ 8.26
helium
Helium (HNT) $ 6.38
jasmycoin
JasmyCoin (JASMY) $ 0.020017
coredaoorg
Core (CORE) $ 0.94218
dydx
dYdX (ETHDYDX) $ 0.965522
dymension
Dymension (DYM) $ 1.82
frax-ether
Frax Ether (FRXETH) $ 2,550.96
klay-token
Klaytn (KLAY) $ 0.12884